Linke Fietstunnels

OMVAL – Als regionale Fietsersbond houden we al jaren ons hart vast waar het de Omvaltunnel betreft. Een linke onoverzichtelijke haakse bocht in de diepte en een spiegel die de provincie maar niet ophangt. En er zijn ook wel wat kleine aanrijdinkjes geweest, maar die haalden de krant niet.

HEERHUGOWAARD – Wat wel enkele weken terug de krant haalde was een jong meisje, dat van de nieuwe trap rolde de ‘Broekhornerfietstunnel’ in. Eigenlijk is dat nog geen echte fietstunnel, omdat ie op de fiets niet te gebruiken is. Na aanleg is ie een klein jaar gesloten geweest wegens grondverwervinngs-problemen. Dat probleem is nog niet over en men, de gemeente Heerhugowaard die dit tunneltje onder de Broekerweg zo graag wilde, heeft toen maar besloten om aan de fietspadloze kant een trap aan te leggen. Wel met fietsgoten, maar zonder leuning.En waarom ook niet. Nog geen honderd meter verder aan de andere kant van het kanaal sjouwen al decennia lang Broekers en Heerhugowaarders hun fiets de trap op, omdat de omfietslus daar verre van ideaal is.

De fietsers in deze omgeving zijn het dus gewend om zo te worden behandeld. Als Fietsersbond zien we graag een goede oplossing voor het fietsverkeer tussen Heerhugowaard en Broek op Langedijk, maar met dit nieuwe halfafgewerkte tunneltje gaat dat niet echt lukken.

Vandaag lazen we in de krant dat deze ‘Ossatunnel’ weer is afgesloten. De gemeente durft het niet aan. Er moet eerst gekeken worden hoe het veiliger kan. Uit dat bericht begrijpen we nu ook waarom deze tunnel is aangelegd. Dat heeft te maken met roeivereniging Ossa die verderop aan deze dijk is gevestigd. Een behoorlijk dure oplossing, bekostigd via een fietssubsidie van de provincie. Die subsidies zijn er om fietsknelpunten op te lossen voor doorgaand fietsverkeer. Als het zo blijft, dan valt er moeilijk over doorgaand fietsverkeer te spreken, ook als de zuidelijke inrit er uiteindelijk wel komt.

EGMOND A/D HOEF – Een ander fietstunnelongeluk gebeurde enkele dagen terug in het fietstunneltje onder de Hoeverweg (N512) bij Egmond a/d Hoef. Langs de N512 gaat daar een mooi 4 meter breed fietspad op af, en met het mooie strandweer is die breedte geen overdreven luxe. Het aansluitende tunneltje is echter maar 3 meter breed en heeft geen voetpad. En dat is gewoon te smal. Gelukkig is deze wel gestrekt en heeft ie maar een lichte slinger.

Een snorscooter met te breed stuur wilde echter inhalen in deze tunnel en daar is echt geen ruimte voor. Dus knalde ie op fietsers uit de tegenrichting.

HEERHUGOWAARD – Inmiddels werkt de provincie na jaren van uitstel ook aan het nieuwe Nollentunneltje. Dwz hij hoort bij het Nollencircuit, maar komt 300 meter noordelijker bij de tankstations onder de N242 door.

Ook die tunnel krijgt een haakse bocht, maar dan in de binnenbocht als je vanaf de Nollenbrug naar beneden richting Heerhugowaard gaat. En zoals we begrepen hebben wordt dit tunneltje ook maar 3,5 meter breed met zonder voetpad. Dus een voetpad smaller dan het provinciale Omvaltunneltje. Wat ons betreft kan er meteen na aanleg een scheidingshek worden aangebracht, om er voor te zorgen dat de uit de bocht vliegende scooterbestuurders, elektrische fietsers en racefietsers daar niet op tegenliggers gaan knallen.

Dit artikeltje is speciaal geschreven voor de provincie, die het belang van fietsers sterk onderschat en met knullige ‘oplossingen’ komt. Dat terwijl er in Alkmaar 20 fietstunnels liggen, die (op het oude Rekerspoortunneltje na) wel goed, dus ruim met voetpad en gestrekt zijn aangelegd.

Geplaatst op 2011-08-03, in Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard, Langedijk, Schermer/De Rijp en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: