Paardenpoep Plus

(De ‘Plus’ slaat op de aanvulling onderaan.)

BROEK OP LANGEDIJK / RINNEGOM – Op woensdag 25 mei is op de rotonde Westelijke Randweg/Papenhorn een wielrenner uit Heerhugowaard onderuit gegaan door een flinke uitglijer. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn gezicht en de ambulance is ter plaatste geweest voor de medische zorg.

De man reed in een groep en heeft de fatale hoop paardenpoep op het fietspad te laat gezien. De politie heeft de uitwerpselen opgeruimd om meer valpartijen te voorkomen.
Als Fietsersbond zijn we bekend met dit probleem. Hier steken regelmatig ruiters over en op delen van het drukke fietspad tussen de Twuyvermolen t/m deze rotonde is het niet ongewoon om er flinke hopen paardenpoep aan te treffen. We hebben daar al jaren contact over met de gemeente en ook dit incident is bij hen bekend. Wat ons betreft reageerden ze daar deze keer te gelaten en te wegwuiverig op.

In de loop der tijd is er zeker het e.e.a. veranderd en verbeterd. Zo wordt meer gebruik gemaakt van paardenpadjes door het gras langs het fietspad. Of er daadwerkelijk meer opgeruimd wordt is ons nog niet opgevallen. Bij hondenuitlaters zie je de verantwoordelijken regelmatig bukken en met een zakje uitwerpselen lopen. Bij ruiters zien we wel af een toe een schepje achterop, maar in dit gebied zie je ze nooit naast het paard om iets op te ruimen. De laatste tijd lijkt deze overlast toch weer duidelijk toe te nemen. Mogelijk omdat de aantrekkende economie ook voor een omzetverhoging van de vele maneges in onze regio zorgt.

Probleem is dat de paarden het bij dergelijk drukke wegen in hun broek doen. Maar helaas hebben ze die niet aan en wordt derhalve het fietspad vervuild. Wat dat betreft is een fietstunnel, zoals de nieuwe langs de Nauertogt onder de N245 door, voor die beesten ook een ramp. Aan de hoeveelheid stront kan je afmeten dat ze niet graag door zo’n tunnel gaan. Helaas moeten ze wel omdat oversteken met de auto’s nog linker is.

Het is ook niet alleen dit stuk tussen Sint Pancras en Broek op Langedijk. Een inmiddels berucht stuk fietspad ligt ook in Rinnegom waar populaire maneges langs de Herenweg/N512 staan. Ook dat is een fietshoofdroute tussen Egmondbinnen en Egmond a/d Hoef. Aanvullend wordt er nog flink gelost op de Weg naar de Bleek. Ook dat is een drukke fietsroute van Egmondbinnen/Heiloo naar Egmond aan Zee. Langs de Groeneweg in de Bergermeer gaat het stukken beter en ook daar zijn veel maneges en paarden langs de weg. Maar daar is ook vrijwel geen autoverkeer en dan kunnen deze dieren waarschijnlijk beter de poep ophouden.

In het algemeen is het iets om na te denken over de paardenroutes en opruimplicht die bijvoorbeeld in de APV van Langedijk staat:

Artikel 2:58 Verontreiniging door honden en paarden

1. De eigenaar of houder van een hond of een paard is verplicht ervoor te zorgen dat het dier zich niet van uitwerpselen ontdoet:

a. op een gedeelte van de weg dat bestemd is of mede bestemd voor het verkeer van voetgangers;

b. op een voor het publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak of speelweide;

c. op een andere door het college aangewezen plaats.

2. Het college kan plaatsen aanwijzen waar het verbod genoemd in het eerste lid, onder a niet geldt.

3. De strafbaarheid wegens overtreding van het in het eerste lid gestelde gebod wordt opgeheven indien de eigenaar of houder van de hond of het paard er zorg voor draagt dat de uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd.

Aanvulling 16 juni 2016:
Bij het opstellen van het bovenstaande bericht hebben we (telefonisch) contact gezocht met de KNHS. Op hun website staan verkeersregels die overgenomen zijn uit het RVV (Verkeerswet). Daarin staat dat ruiters nooit op de stoep, fietspad of fietsstrook mogen, ook niet naast het paard lopend. In dat geval is niet alleen de fietsoversteek over de Papenhorn verboden, maar ook alle fietstunnels, zoals die langs de Nauertogt naar het Geestmerambacht. En zelfs de tunnel aan de noordzijde van het Geestmerambacht, onder de N504, die speciaal aangepast is voor paarden (breder, heeft gele wanden en gaat niet een donkere diepte in) mag qua bebording vanuit de richting Warmenhuizen niet door ruiters en paarden gebruikt worden. Ondanks hun toezegging heeft de KNHS de afgelopen 2 weken daarop niet inhoudelijk gereageerd en dat geldt ook voor de politie waar we deze situatie eveneens hebben neergelegd en uitgelegd. Nu heeft de politie ook boter op hun hoofd of beter plakken stront onder hun paarden als ze weer eens in de stad op het paard handhaven. Gelukkig gebeurt dat in Alkmaar niet vaak. Maar als het gebeurt, dan is het zo te zien en te ruiken op de Langestraat of het Waagplein. Die geur is nog erger als een van de vele Alkmaarse veegmachines de hopen hebben uitgesmeerd.

Geplaatst op 2016-06-02, in Bergen, Langedijk, Regio en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Als paardenbezitter kan ik niet nalaten hierop te reageren. Paardendrollen opruimen heeft diverse haken en ogen:

    1. Soms is de plek waar het paard de mest laat vallen ronduit onveilig om af te stappen van het paard,

    — Dit plakbericht van een vol A4-tje is drastisch ingekort. De volledige versie staat hier en op waarschijnlijk nog 100 plekken op het internet.

    Helaas vergat deze studente uit Grongingen in te gaan op wat hierboven allemaal te lezen valt. Niets over het ongeval noch over wat te doen met de KNHS-regels en fietstunnels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: