Fietser gedood op N504

SCHOORLDAM-OOST – Donderdagavond 30 september 2010 is een 18-jarige fietser uit Schoorl aangereden door een beschonken automobilist. De fietser is van zijn fiets gereden en in het Noordhollands Kanaal beland, waar hij enkele uren later door een duikteam dood gevonden is.

De politie kwam dit ongeval op het spoor door een oplettende inwoner van Akmaar-Noord. Hij zag dat er een zwaar beschadigd bestelbusje in de buurt werd geparkeerd en nam contact op met de politie. Die hadden al snel de 35-jarige bestuurder te pakken. Een blaastest wees uit dat deze man teveel gedronken had. Hij bekende ook ‘ergens’ tegenaan te zijn gereden en gaf de plek aan waar dat gebeurd was.

Vervolgens vond de politie de fiets langs de N504 (Westfriesedijk tussen Schoorldam en Koedijk) aan de kanaalkant 100 meter ten zuiden van de kruising met de Huiskebuurtweg. Agenten konden niet zo snel het slachtoffer vinden. Een ingeschakeld duikteam vond de inmiddels overleden jongen later in het diepe kanaal.

De jongen was snel gexefdentificeerd, omdat de ongerustte ouders inmiddels contact hadden opgenomen met de politie.


Het bovenstaande vat de gegevens samen die de politie heeft verstrekt en in diverse kranten en andere media is overgenomen.

Toen wij van dit bericht hoorden werd ons meteen duidelijk dat het om het stukje N504 gaat waar wij (met de gemeente Harenkarspel) al jaren ‘strijden’ voor een vrijliggend fietspad. Helaas valt er weinig te strijden. De provincie (verantwoordelijk voor deze weg) gaf in een raport van 2002 al toe dat dit het gevaarlijkste stukje weg in de provincie is en dat er zo snel mogelijk een vrijliggend fietspad moet komen. Dat pad werd dan ook toegezegd voor ‘medio-2005’. Die toezegging bleven maar verschuiven en nu staat ie in hun documenten voor 2011.

Dat geeft dus een rotgevoel als er dan weer een zwaar ongeluk gebeurd waar een fietser bij betrokken is. Vooralsnog wilden we eerst meer weten over het ongeluk en wilden we niet meteen de media opzoeken.

Deze opstelling ging snel onderuit toen we gebeld werden door SBS6 / Hart van Nederland. Zij hadden ons fietsdossier over dit stukje weg gevonden en wilden iemand van ons een paar uur later interviewen op de plek des onheils. Daar zijn we schoorvoetend op ingegaan (zie hier). De hoofdreden dat we het hebben gedaan is dat deze kans zich later niet meer voor zal doen. Dwz over een week is niemand van de media meer gexefnteresseerd in onze kritiek op de provincie Noord-Holland.

Tijdens het interview bleek dat voor hetzelfde programma al opnames (zie hier) waren gemaakt in de straat waar het bestelbusje was geparkeerd. Uit een verklaring van de oplettende buurman begrepen we dat de auto aan de rechter voorkant zwaar beschadigd was. Daarbij ging de auto richting Alkmaar en dan is goed te bedenken dat de fietser van achteren is aangereden en met hoge snelheid in het kanaal is geduwd.

Mogelijk is er zelfs meer gebeurd, maar dat kan alleen de bestuurder van de auto vertellen en de politie kan dat verifixebren met de beschadigingen aan de auto, fiets en het slachtoffer. Het is te hopen dat de politie dit goed en serieus aanpakt. De automobilist ziet hoedanook een zware straf tegemoed, al was het maar voor het doorrijden na (en het niet melden van) een aanrijding.

Daarnaast mogen wat ons betreft ook andere verantwoordelijken (denk aan provinciale medewerkers en -bestuurders en mensen die dwarsliggen bij de grondverwerving voor het fietspad) van dit onnodige ongeval zich net zo beroerd voelen als wij dat doen.

De toezegging van de provincie aan Hart van Nederland dat het fietspad er volgend jaar komt vertrouwen we net zo min als dezelfde toezeggingen die al 6 jaar worden geuit. Als het de provincie menens is, dan beginnen zij er morgen aan. De tekeningen liggen al jaren klaar.

Inmiddels is ook een interview met de ouders van de vriendin van deze jongen te vinden op de website van RTV-Noord-Holland. Hij was opweg naar hen toe en was er bijna. Zij wonen 200 meter verder aan deze weg en hebben nota bene in 2007 grond verkocht aan de provincie voor het nieuwe fietspad. Ook zij willen dat het beloofde fietspad er zo snel mogelijk komt.

Geplaatst op 2010-10-04, in Harenkarspel. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

 1. paul goudsblom

  Mijne heren,

  Gaarne zou ik met een van u eenn gesprek willen hebben om rijkswaterstaat te dwingen om het fietspad aan te leggen.
  Mogelijk kunnen wij ook nog wat betekenen in de grond verwerving.
  Zou u contact met mij willen opnemen voor het maken van een afspraak
  Groeten Paul goudsblom

  (Wordt gedaan. Telefoonnummer is overgenomen en hier weggehaald.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: