Omleidingen bij Spoorbrug Alkmaar-HHW

Update 3-12-2012: Er kan weer aan weerszijde over de spoorbrug tussen Heerhugowaard en Alkmaar worden gefiest, het eerste deel van dit bericht is daarmee achterhaald. De omleiding bij de Ovatonde en het bruggetje van het Achtergeestpad blijven nog wel van kracht, zie hier.

(Dit weekend, 1 en 2 december, ligt de spoorbrug (hefbrug S op het kaartje) tussen Alkmaar en Heerhugowaard bij de N242 er letterlijk en figuurlijk uit. Dit staat alleen bij de brug zelf aangegeven en op Teletekst:

Over deze spoorbrug gaat aan weerszijde ook een aantal fietsroutes, waarbij de zuidelijke langs het spoor tussen Alkmaar en Heerhugowaard erg populair is.  Alleen weet de NS/Prorail dat nog niet. De stadsregiseur van Alkmaar wist er overigens ook niets van. En eigenlijk is dit zelfs een klus voor een regioregiseur omdat het het 3-gemeentepunt Heerhugowaard-Alkmaar-Langedijk betreft. Maar die functie bestaat nog niet. Gelukkig gaat het maar om 2 dagen, maar dan kan je vooral vanuit Alkmaar flink je neus stoten als je hier maar af en toe fietst. Als je het hele Achtergeestpad hebt uitgefietst, dan mag je bij de brug weer diezelfde 2km terug, omdat er geen andere uitweg is. Vervolgens mag je er nog 4 km aan vastplakken om aan de andere kant van het kanaal te komen.

Beter is het om al ergens bij de Zeswielen voor te sorteren en de route via het Nollencircuit te nemen. Dat is op die manier maar 600 meter langer. Door het nieuwe tunneltje van Luna en over de Gibbon is het kortste (1). Brommers mogen dit niet, voor hen is het Park van Luna gesloten. Zij kunnen route 2 nemen, die maar een klein stukje langer is en op de omleidingsborden X en Y staan.  Zie kaartje voor 1 en 2 december.

Vanuit Langedijk en Alkmaar-Noord is de route via de Groenebrug (Broekhornbrug) het gunstigste. Want ook het fietspad tussen Sint-Pancras en Heerhugowaard ligt er met het verdwijnen van de brug uit.)

Na het weekend moet de brug weer gereed zijn. Maar dan nog blijven de werkzaamheden bij A (waar een fietsbrug wordt vervangen) en bij X (waar de nieuwe Ovatonde wordt aangelegd). Fietsen langs het spoor (3) is dan weer het kortste. Zie kaartje voor 3 december en daarna.

Aan de brug wordt al enkele dagen gewerkt, waarbij het fietspad schijnbaar als parkeerpad moet dienen:

Los van het omrijden is het ook erg jammer dat we (de Regionale Fietsersbond en de 3 gemeentes) nu pas merken dat de hefbrug door ProRail wordt vervangen. Als we het eerder hadden geweten, dan zouden we met de gemeentes zeker gepleit hebben voor bredere fietsbrugdelen, waarbij ook de kleine stukjes toerit in dichte kunsstofplaten uitgevoerd. Nu is het afwachten of ProRail zelf op dit idee is gekomen. Dat zou een leuk Sinterklaascadeautje zijn.

Geplaatst op 2012-11-29, in Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Inmiddels heeft het Noordhollands Dagblad hierover een bericht in de papieren krant geplaatst (op een tip van een Fietsersbondmedewerker). In dat bericht staat dat er miscommunicatie was tussen ProRail en de gemeente. Daarmee werd de gemeente Alkmaar bedoeld, maar de brug ligt op de het punt waar drie gemeentes bij elkaar komen. Ook in Heerhugowaard en Langedijk staat niets en kunnen fietsers hun neus stoten bij de brug. Alleen vanuit Alkmaar is dat het onhandigste en de meeste kilometers om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: