Fietsstraatvervolg Hoogeweg

De gemeente Heiloo heeft de fiets hoog in het vaandel. In het nieuwe Verkeersplan draait veel om de fiets. Helaas is de behandeling van het Verkeersplan uitgesteld. We komen daar later op terug.

Eergisteren kwam wel het plan naar buiten voor de herinrichting van de Hoogeweg tussen de Zevenhuizerlaan en de Vennewatersweg. (Zie hier.) Eerder was al de Hoogeweg ten zuiden van de Vennewatersweg omgezet in een populaire fietsstraat. Vooral scholieren richting het JP Thijsse College in Castricum maken er gebruik van.

Door bouwontwikkelingen werd het noordelijke deel van de Hoogeweg een paar jaar uitgesteld. Inmiddels is ook al een tijdje duidelijk dat er een tunnel komt, zodat de Vennewatersweg onder het spoor doorgaat. Dat zorgt voor een lastig dilemma waar het deze fietsstraat betreft. De tunnel verlengen tot onder de Hoogeweg door is duur en geeft andere problemen.

Daarom heeft de gemeente Heiloo er voor gekozen om de fietsstraat uit te buigen langs het spoor, zoals op de tekening hieronder:

Als fietsers aansluitend de bestaande Hoogeweg fietsstraat gebruiken dan rijden ze langs het spoor 250 meter om. Het scheelt echter wel een lastige en linke kruising met de Vennewatersweg.

Die bestaande kruising Vennewatersweg-Hoogeweg zal waarschijnlijk blijven bestaan, maar dan alleen voor auto’s. Het lastige is dat er behoorlijk wat auto’s vanaf de Vennewaterweg langs het spoor rijden richting Limmen. Daarvoor rijden ze een klein stukje parallel langs de Vennewatersweg tot het spoor, waar in de toekomst de fietsers ook langs gaan. Dit is zeker een aandachtspunt, dat helaas nog niet goed onderzocht is.

De keuze is begrijpelijk en als Fietsersbond konden we geen beter alternatief bedenken. Dat wil zeggen we denken er al veel langer over na, ook waar het Mirt-Nowa betreft. In die plannen wordt ook gezocht naar een goede noord-zuid fietsroute tussen Alkmaar en IJmuiden. Iedereen vindt dat belangrijk, maar hoe pas je dat in? De details van Mirt-Nowa zijn op dit stukje Heiloo nog niet echt duidelijk. De Hoogeweg is er wel duidelijk in het vizier.

Het zal mooi zijn als het aansluitende stuk Heereweg -tussen de Hoogeweg en het station van Heiloo- ook wordt aangepakt en omgetoverd tot fietsstraat. Het is al een 30km-weg, maar in ongerieflijke klinkers uitgevoerd. Met een fietsstraat zou dat asfalt kunnen worden en daar zullen zeer veel fietsers blij van worden. (Dit punt staat ook duidelijk in Mirt-Nowa.

Geplaatst op 2018-02-18, in Heiloo en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Monique Tromp

  Ik woon op de Hoogeweg tussen Vennewatersweg en richting Limmen. Met veel bombarie is de fietsstraat geïntroduceerd. Maar wat een desillusie. De beroemde fietsstraat wordt gezien en gebruikt als race straat voor auto’s en veel, heel veel vrachtwagens. Zelfs de vuilniswagens van de gemeente en G.P. Groot scheuren hier met grote snelheden voorbij.
  Zo jammer dit. Je kunt beter in een woonwijk wonen, daar is het een stuk veiliger dan dit gedrocht, waar z.g. 30 km. de max. snelheid is. En bekeuren mag niet natuurlijk!!!!

 2. @Monique: Dank voor je reactie. Ik stuur hem door naar de Fietsersbondvertegenwoordigers in Heiloo. Volgens mij kan bekeuren wel degelijk.

 3. @Monique

  Monique, bedankt voor je melding. Op dit moment zijn we als FB-vrijwilligers betrokken bij de maatschappelijke denktank voor het verkeersplan 2030. Eén vd werkgroepen is het bevorderen van de fiets en de fietsveiligheid. We nemen dit punt zeker mee in de werkgroep, juist omdat de Hoogeweg nog meer gepromoot moet gaan worden als fietsstraat en druk bereden wordt door de kwetsbare gebruikersgroep nl de scholieren.

  Met vriendelijke groet, Rob Beentjes

 4. Reijnoud de Haan

  Dank voor het informatieve verhaal. Ik heb een vraag. Op de kruising Groeneweg – Hoogeweg heeft nu de Hoogeweg [fietsstraat] voorrang [foto eerder opgestuurd]. Wat mij betreft hebben fietsers op een fietsstraat voorrang. Als de fietsstraat straks de Groeneweg volgt, wordt dan de voorrang op genoemd kruispunt omgedraaid ten gunste van doorgaande fietsers? Verbetert de gemeente het uitzicht?
  Fietsgroet Reijnoud de Haan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: