Geen Zoen- en Zoefstroken

Een actieve fietser wees op een artikel dat hij eerst zag bij de Fietsersbond-afdeling Haarlem. Achteraf was dit een link van het weblog van de landelijke Fietsersbond, waar dit soort landelijke problemen thuishoren; zie hier. Het draait om een rapport van het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau), dat adviseert om bij scholen een speciale parkeerstrook te maken voor de ouders die hun kinderen met de auto brengen.

Terecht heeft de landelijke Fietsersbond hier flinke bedenkingen bij. Is het niet beter om de schoolomgeving zoveel mogelijk autoluw of autovrij te maken, waardoor kinderen (al dan niet met een ouder) veilig te voet of op de fiets hun school kunnen bereiken. Natuurlijk delen wij die opvatting, maar we weten ook dat het gecompliceerder ligt.

In elk geval is het goed dat de Landelijke Fietsersbond hier aandacht aan besteedt. Helaas kwam dit bericht niet in de zijkolom op deze website binnen. We hebben daar 2 zogenaamde RSS-koppelingen. Een van de gewone Fietsersbond en een van de Vogelvrije Fietser (VVF). Zo komen hun laatste berichten automatisch en doorklikbaar en de rechterkolom. Dit bericht was echter in het weblog van de Fietsersbond geplaatst en die heeft een eigen RSS-feed. Die staat er nu ook onder en we raden iedereen aan om daar af en toe eens te kijken.

Als het om het brengen en halen van kinderen bij scholen gaat, dan zijn de ervaringen in de regio Alkmaar sterk verdeeld. Gemeentes doen er veel aan om zogenaamde schoolzones in te richten. Gemeente Langedijk deed dit in 2010 (zie hier) na behoorlijk aandringen van Kinderrijk Langedijk, een groep actieve verkeersouders van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Als regionale en locale Fietserbond-afdeling steunden we dat van harte.

Inmiddels zien we in Sint Pancras vooral ouders die hun kinderen te voet of op de fiets ophalen en maar een enkeling die dat met de auto doet. Dat ziet er in onze ogen dus uitstekend uit. Bij de Van Arkelschool in Broek op Langedijk is het probleem echter weerbarstiger. De school ligt tegen 3 drukke wegen en niet meer een een kinderrijk-gebied. Gevolg is dat daar meer ouders hun kinderen met de auto brengen en halen, opweg naar en terug van het werk. Gevolg: maar 1 kind per auto. Toch vertelde een initiatiefnemer van Kinderrijk/VVN ons dat het ook bij die school wat verbeterd is, omdat de auto’s nu nu niet meer op de stoep staan bij de uitgang aan de Museumweg.

Hij is het met ons eens dat ook de school hier een verantwoording heeft om ouders hier op aan te spreken. Sommige scholen doen dat goed en effectief. Bij andere scholen is dat veel minder en geven leerkrachten het verkeerde voorbeeld door zelf met de auto te komen.

We zijn het met hem eens dat handhaven wel eens een veel beter effect kan hebben en uitvoerbaar is. Het ‘lossen en laden’ is maar een 2x per dag en duurt niet lang. Als politie of bijvoorbeeld stadstoezicht ‘toevallig’ en vooral onaangekondigd, rond die tijd af en toe bij zo’n school rondhangt en auto-ouders aanspreekt en de ergste bekeurt. In onze regio zijn erg veel kleine basisscholen, die voor het merendeel op loop- of hooguit fietsafstand zijn.


Overigens moeten we ook beter na gaan denken over de oprukkende kinderbakfietsen, die tegenwoordig steeds vaker van trapondersteuning zijn voorzien:

Reageren op het Fietsersbondstandpunt kan het beste op hun weblog, zie daarvoor de bovenste link. Reageren over de aanpak en/of problemen in onze regio kan in het reageervak hieronder.

Geplaatst op 2013-04-05, in Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Schermer/De Rijp en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. In het Noordhollands Dagblad troffen we dit bericht, dat door de journalist gecomponeerd is naar aanleiding van het bericht hierboven. Als Fietsersbond vinden we het prima dat berichten worden overgenomen. Dat er sprake is van inkorten is doorgaans ook geen probleem. Maar een bericht zo aanpassen dat de strekking verandert vinden we minder leuk. Als een journalist andere opvattingen heeft en het bericht ingrijpend wil aanpassen, dan stellen we het op prijs dat de journalist daar contact met ons over opneemt. Het telefoonnummer en mailadres staan niet voor niets in de rechter kolom. 4 dagen eerder zijn we door dezelfde krant gebeld over een ander onderwerp en daaruit mag blijken dat we goed bereikbaar zijn.

    In het kort: De Fietsersbond heeft hierboven niet gemeld dat er beter gecontroleerd moet worden rond de Van Arkelschool. In het algemeen hebben we gesteld dat handhaving wel eens goed kan werken en daarbij noemen we ook ‘stadstoezicht’, die gemeente Langedijk niet heeft.

    ‘Bij veel scholen worden aparte parkeerstroken ingericht’ is ook een frase die hierboven niet te lezen valt. Het is juist het SCP die dat voorstelt en daar zijn we dus niet blij mee. Dit houdt niet in dat het al overal wordt gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: